Het najaar is weer daar: een geschikt moment voor (her)aanplantingsplannen hebt in de tuin. Nog op zoek naar informatie over geschikte soorten? Neem dan eens een kijkje bij de actie ‘Behaag onze Kempen!’.

‘Behaag onze Kempen!’ is een gemeentegrensoverschrijdende sensibiliseringsactie, die loopt in de periode september – november 2013, waaraan een bomen- en struikenverkoop gekoppeld werd. De actie, die sinds 1994 georganiseerd wordt, is een initiatief van 24 Kempense gemeentebesturen, de intercommunale IOK en vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt vzw. en Velt vzw.

Deze actie heeft als doel mensen te stimuleren een ecologische tuin aan te leggen met inheems plantgoed.

Een haag aanplanten? Nog wat ruimte voor fruit- of vruchtbomen? Het genot van bessenstruiken in de tuin? Raadpleeg zeker de website www.iok.be/bok voor informatie over soorten die passen in jouw tuin. Raadpleeg de informatiebrochure of gebruik de zoekkaart waarmee de ideale haag voor elke tuin kan worden samengesteld.

‘Behaag onze Kempen!’ biedt ook bomen en struiken te koop aan. Er worden inheemse en streekeigen bomen en struiken, fruitbomen, vruchtbomen, kleinfruit, klimplanten, heesters en steunpalen aangeboden. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor autochtoon plantmateriaal. Dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen. Het hout van de steunpalen is onbehandeld en afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

Infoavonden over het aangeboden plantgoed

‘Behaag onze Kempen’ organiseert deze maand ook 3 infoavonden op maandag 14, dinsdag 15 en donderdag 17 oktober, respectievelijk in Merksplas, Olen en Laakdal. Op deze infoavonden komt u meer te weten over de actie en het aangeboden plantgoed. Bestellers van fruitbomen worden uitgenodigd op 9 november voor praktische tips in verband met het aanplanten en onderhouden van de fruitbomen die men heeft besteld.

Vorig jaar bestelde 603 mensen samen 55.561 haagplanten, fruitbomen, steunpalen en kleinfruit planten. Al deze planten achter elkaar in een haag, maakt een haag van meer dan 15 kilometer.

 

Meer info op www.iok.be/bok